Hjälp dig själv och andra igenom förändring

Christina Stielli är föreläsare, författare och organisationsutvecklare med lång erfarenhet av förändringsarbete. Hennes råd när det uppstår motstånd mot förändring är att chefen behöver lyssna in och visa empati.

Blogginlägg Christina Stielli

"Först när du förstår vad rädslorna handlar om kan du lösa problemet, säger hon i en intervju i Hypergenes podd Konkurrenskraft."

När en förändring ska genomföras är det inte ovanligt att några medarbetare motsätter sig planerna. De kan vara arga och protestera högljutt. Men ofta är det inte ilska som ligger i botten utan rädsla, menar Christina Stielli. Vad rädslan grundar sig i skiljer mellan olika individer. Därför krävs det att chefen tar sig tid att lyssna på medarbetarna och försöker förstå var rädslorna ligger på riktigt.

"Var empatisk och inlyssnande, då kan det komma fram svar. Först när du förstår vad rädslorna handlar om kan du lösa problemet", säger Christina.

De flesta människor säger sig gilla utveckling, men inte förändring. Samtidigt bygger utveckling på just förändring – så för att utvecklas behöver vi öva på att hantera det. Förändringsförmågan är en muskel vi behöver träna och Christina rekommenderar därför att ändra liten en sak varje dag.

"Då är du mer lyhörd när en större förändring kommer. Dessutom är det bra för hjärnhälsan att inte följa exakt samma rutiner hela tiden."

En annan viktig förmåga för att hantera förändring är självledarskap, en kompetens som Christina definierar som förmågan att ha koll på sina egna drivkrafter, behov, rädslor och självkänsla. Är du trygg i vem du är kan du bättre styra hur du reagerar i olika situationer.

"Det blir också roligare när du tar eget ansvar, för då har du makt att påverka."

Blir man arg i en situation är Christinas råd att fråga sig själv vad det är man är rädd för ska hända. "Vad är det hos mig som är hotat? Sedan kan du fundera över dina behov i situationen och skapa en handlingsplan. Ge dig själv en stunds eftertanke innan du agerar."

Kan det inte skapa prestationsångest att ha höga krav på sig själv och sitt beteende?
"Det går att ha höga krav på sin prestation utan att få ångest, om man är snäll mot sig själv. Ångest skapas när du sätter upp alltför höga ambitioner. Det är viktigt att inse att ingen hinner allt och att dygnet har 24 timmar, inte 28. Var snäll mot dig själv och tänk att du har gjort ditt bästa, så behöver du inte få prestationsångest."

Lyssna på hela avsnittet för att höra Christina Stielli berätta om vikten av trygga ledare och varför ältande accelererar vårt åldrande.

 

Vill du veta mer om Hypergene?
Hypergenes kunder kan effektivisera sina finansiella planeringsprocesser, följa upp verksamheten genom avancerade analys- och rapporteringsmöjligheter och arbeta med målstyrning på ett sätt som bryter ner övergripande planer till mål, nyckeltal och aktiviteter i hela organisationen.

Vill du veta mer? Läs mer om vår lösning här eller titta på en 7 minuters videodemo av vår lösning: