Smidig och säker övergång till Hypergene i molnet för Strängnäs kommun

I och med den ökande digitaliseringen rör sig många kommuner till att arbeta i molnet. Ett osäkerhetsmoment för många kommuner och andra organisationer som hanterar personuppgifter och annan känslig information är säkerheten och skyddet av de uppgifterna när de inte längre finns på en server som driftas av kommunens egen IT-avdelning.

Hus och sjö

Utmaning

Strängnäs kommun, med drygt 35 000 invånare beläget söder om Mälaren, har ett inriktningsbeslut att alltid undersöka möjligheten att använda molntjänster vid förändringar eller upphandlingar av IT-system. Därför väcktes frågan om att flytta över kommunens Hypergene-lösning från en lokal installation till en molntjänst i samband med införandet av en ny applikation inom Hypergene Kommun - då det visade sig att hårdvaran som behövdes var för gammal och behövde bytas ut.

Sammanfattning:

  • Önskan om ökad kostnadseffektivitet.
  • IT-infrastruktur som behövde bytas ut.
  • Säkerhet och skydd av personuppgifter och annan känslig information.

Lösning

Eftersom kommunen stod inför att behöva investera i en ny server, samt att uppgradera sin lösning blev det både billigare och enklare att övergå till Hypergene som molntjänst. Fördelarna med att få Hypergene levererat som tjänst är flera. Förutom att spara pengar på inköp av nya servrar står Hypergene för både service, support och kommande uppgraderingar, vilket ger en bättre överblick av framtida kostnader.

Datorhallarna är certifierade enligt både ISO 27001 och ISO 22301 och finns rent fysiskt inom Sverige i redundanta miljöer. Dessutom sker all inloggning genom Single Sign-On, vilket bidrar till enkelheten för slutanvändaren. Hypergene ansvarar också för underhåll och back-up, liksom för all leverans och förvaltning av Hypergene.

Sammanfattning:

Resultat

För oss var det enkelt med övergång till molnet eftersom Hypergene tog ansvar för hela införandeprocessen”, säger Ritva Silén, projektledare för överflytten av Hypergene till molnet. 

IT-tekniker Niklas Swenneby håller med: ”Sammanfattningsvis skulle jag säga att flytten gått väldigt smidigt”.

I och med att all information i Hypergene är behörighetsstyrd känner sig Ritva Silén trygg med att ha övergett den lokala installationen och avslutar med ett råd till andra som ska skaffa Hypergene som molntjänst: ”Ha koll på informationen och säkerheten. Det är jätteviktigt. Jag ser bara fördelar med det här upplägget och upplever att vi hade ett bra samarbete med Hypergene i arbetet med överflytten till molnet."

Sammanfattning:

  • Ökad kostnadseffektivitet.
  • Bättre överblick av framtida kostnader.
  • Säker lösning med service, support och kommande uppgraderingar inkluderat.
Malin Appelberg Hypergene

Malin Appelberg

Chief Sales Officer

+46 768 680 162 Mejla Malin