Åsa Zetterberg - förbundsdirektör TechSverige

AVSNITT 31: Vi träffar Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på bransch- och arbetsgivar­organisationen TechSverige (fd IT&Telekomföretagen). Bland deras medlemmar finns såväl små startup-bolag som stora multinationella företag med totalt cirka 100 000 anställda. Och branschens betydelse för Sverige bara ökar. År 2020 uppgick dess bidrag till BNP till totalt 281 miljarder kronor. Det är nästan lika mycket som bidraget från de traditionella svenska basindustrierna sammanlagt.

Konkurrenskraft Åsa Zetterberg

I samtalet kommer vi in på branschens utveckling och betydelse, men också på utmaningar och vilka förändringar som krävs framåt. Åsa är dessutom en person man gärna pratar digitalisering med. Hon har bland annat varit digitaliseringschef för landet Sverige och suttit med i regeringens digitaliseringsråd och digitaliseringskommission. Hur ligger vi egentligen till inom digitaliseringen? Hur långt har offentlig respektive privat sektor kommit? Och hur står sig Sverige i den internationella konkurrensen?
 
Samtalet leds av Robin Askelöf, CMO på Hypergene, som med podden är på ständig jakt efter nya perspektiv på beslutsfattande, verksamhetsstyrning och ledarskap.
 
Avsnittets boktips är "Den digitala omställningen: Strategier och perspektiv”, av svenska Simon Beyer som är Partner och Chief Strategy Officer på byrån Ingager. Boken är skriven för alla som vill förstå digitaliseringens innebörd, risker och möjligheter. Spännande läsning, med andra ord.
 
Lyssna på avsnittet här eller där poddar finns, t.ex. Podcaster, Spotify eller Acast. Kom ihåg att prenumerera på Konkurrenskraft så påminns du om när nya avsnitt finns att lyssna på!