Konkurrenskraft - podden om framtidens beslutsfattande, verksamhetsstyrning och ledarskap

Välkommen till Konkurrenskraft. Samtalen leds av Robin Askelöf, marknadschef på Hypergene. I podden blandas perspektiv och gäster - allt för att hitta nya vinklar på hur du som beslutsfattare kan bli bättre rustade inför framtiden.

Lyssna på avsnitten här eller följ Hypergenes nyhetsbrev och få de senaste avsnitten!

Christina Stielli Till Hemsidan (1)

Christina Stielli - författare, föreläsare och organisationsutvecklare

AVSNITT 36: Vi träffar Christina Stielli som är författare, föreläsare och organisationsutvecklare. Hon har utsetts till Årets Talare flera gånger och syns flitigt i TV4 Nyhetsmorgon där hon precis som på scen inspirerar medarbetare och chefer att bli bättre på förändring och utveckling.

Claudia Olsson Till Hemsida

Claudia Olsson - företagsledare, framtidsanalytiker och digitaliseringsexpert

AVSNITT 35: Vi träffar Claudia Olsson som är företagsledare, framtidsanalytiker och digitaliseringsexpert. Men även rådgivare, föreläsare, sommarpratare och mycket mer. Vi pratar om AI, lärande och visioner om framtiden. Liksom om varför det är viktigt att träna på empati och medkänsla.

Ashkan Fardost Till Hemsida

Ashkan Fardost - föreläsare inom digitalisering, innovation och framtid

AVSNITT 34: Vi träffar Ashkan Fardost som har en minst sagt spännande bakgrund. Förutom att vara doktor i organisk kemi och tidigare framgångsrik musikproducent är han en flitigt anlitad föreläsare inom digitalisering, innovation och framtid.

Viktor Svensson Till Hemsidan

Viktor Svensson - VD på Rejlers

AVSNITT 33: I säsongspremiären träffar vi Viktor Svensson, VD på Rejlers som med sina 2 700 anställda är ett av Nordens största teknikkonsultbolag. När det kommer till att leda verksamheter gillar han att tänka nytt, stort och gärna från ett annat håll än många andra.

Johan Kuylenstierna Till Hemsidan

Johan Kuylenstierna - ordförande Klimatpolitiska rådet

AVSNITT 32: I säsongsavslutningen träffar vi Johan Kuylenstierna, ordförande i Klimatpolitiska rådet, adjungerad professor och hedersdoktor vid Stockholms universitet och en av Sveriges ledande klimatexperter. I samtalet kommer vi in på omställningen i Sverige och världen.

Åsa Zetterberg Till Hemsidan

Åsa Zetterberg - förbundsdirektör TechSverige

AVSNITT 31: Vi träffar Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på bransch- och arbetsgivar­organisationen TechSverige (fd IT&Telekomföretagen). År 2020 uppgick branschens bidrag till BNP till 281 miljarder kronor. Det är nästan lika mycket som från de traditionella svenska basindustrierna sammanlagt.

Jane Walerud Till Hemsidan

Jane Walerud - serieentreprenör och investerare

AVSNITT 30: Vi träffar Jane Walerud, serieentreprenör och investerare. Hon beskrivs ibland som kvinnan bakom Klarna och en av 2000-talets främsta investerare. Jane finns också med på DI:s lista över näringslivets mäktigaste kvinnor där hon kallades för Sveriges okrönta riskkapitaldrottning.

Ari Riabacke Till Hemsidan

Ari Riabacke - doktor i beslutsfattande

AVSNITT 29: Vi träffar Ari Riabacke, doktor i beslutsfattande, författare och en av Sveriges mest populära föreläsare. Hans perspektiv är brett och kommer från såväl rollen som mentor åt chefer och ledningsgrupper, som en lång bana inom forskningen och konsultvärlden. 

Eva Hamilton Till Hemsidan

Eva Hamilton - styrelseproffs, tidigare VD på SVT

AVSNITT 28: Vi träffar Eva Hamilton, styrelseproffs och från 2006 till 2014 VD på Sveriges Television. Utmärkelserna har varit många; Årets ledare, Årets förnyare och Årets branschpersonlighet för att ta några exempel. Numera sitter hon i en rad styrelser, bland annat Luleå tekniska universitet och LKAB.

Ann Carlsson Till Hemsidan

Ann Carlsson - VD på Apoteket

AVSNITT 27: Vi träffar Ann Carlsson, VD på Apoteket sedan 2010 och alldeles snart VD på Systembolaget. Anns tid på Apoteket har präglats av förändring. Några exempel: från monopol till intensiv konkurrens, digitalisering, helt nya kundbeteenden, vård och apoteket på nätet.

Henrik Eriksson Till Hemsidan

AVSNITT 26: Henrik Eriksson

Vi träffar Henrik Eriksson, biträdande professor på Chalmers. Han har hela sin forskarkarriär intresserat sig för vad det är som gör att vissa verksamheter lyckas bättre än andra. 2019 kom han ut med boken "Sveriges bästa verksamheter".

Tove Lifvendahl Till Hemsidan

AVSNITT 25: Tove Lifvendahl

Vi träffar Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet. Tove är välkänt namn i samhällsdebatten och har levt större delen av sitt liv med att analysera, tycka och tänka kring det som händer i omvärlden.

Fredrik Hillelson Till Hemsidan

AVSNITT 24: Fredrik Hillelson

Fredrik har en spännande bakgrund: På 80-talet inledde han som marinofficer vid Vaxholms Amfibieregemente. Därefter blev han utlandspersonalchef på Scania, personaldirektör Accenture Sweden och slutligen personaldirektör på Investor.

Per Schlingmann Till Hemsidan

AVSNITT 23: Per Schlingmann

I säsongsavslutningen träffar vi Per Schlingmann, författare, föreläsare och rådgivare - tillika en av de mer tongivande politiska och kommunikativa strategerna under 00-talet. Han var en av arkitekterna bakom "Nya moderaterna".

Lars Strannegård Till Hemsida

AVSNITT 22: Lars Strannegård

Lyssna till Lars Strannegård, professor i ledarskap och sedan sju år rektor för Handelshögskolan i Stockholm. I den rollen rör han om i grytan kring vad utbildning är och pratar sig varm om bildning.

Johan Eriksson Till Hemsidan

AVSNITT 21: Johan Eriksson

Vi träffar Johan Eriksson som är chef på Google, författare och flitigt anlitad föreläsare. I samtalet kommer vi in på hur man som individ kan bli bättre rustad för förändringar och betydelsen av det livslånga lärandet.

Alexandra Hagen Till Hemsidan

AVSNITT 20: Alexandra Hagen

Vi träffar Alexandra Hagen, VD på White Arkitekter. I samtalet kommer vi in på arkitektur, utformningen av det fysiska och det digitala rummet - och hur det påverkar beslut, framtiden och hur vi lever våra liv.

Sara Öhrvall Till Webben

AVSNITT 19: Sara Öhrvall

Vi träffar Sara Öhrvall, digitaliseringsexpert och i SEB:s koncernledning, som nu skrivit boken "Ditt framtida jag: hur ny teknik revolutionerar människan och gör oss starkare, smartare och vänligare".

Magnus Lindkvist Till Hemsidan

AVSNITT 18: Magnus Lindkvist

I säsongspremiären av Konkurrenskraft träffar vi futurologen, framtids- och trendspanaren Magnus Lindkvist. Han är av Sveriges absolut mest framgångsrika internationella talare på ämnet framtidstänkande och trender.

Martin Carlsson Wall Till Hemsidan

AVSNITT 17: Martin Carlsson-Wall

Lyssna till Martin Carlsson-Wall, Associate Professor på Handelshögskolan i Stockholm, berätta om rapporten "Sweden through the crises" som syftar till att hjälpa beslutsfattare förstå coronavirusets följdeffekter.

David JP Phillips Till Hemsidan

AVSNITT 16: David JP Phillips

Vi träffar David JP Phillips, en sann kommunikationsexpert som nyligen lyfts fram som en av världens ledande auktoriteter inom kommunikation och kvalat in på plats 18 på listan av Global Gurus Top 30 inom just det området.

Rebecka Carlsson Till Hemsidan V2

AVSNITT 15: Rebecka Carlsson

Vi träffar Rebecka Carlsson, hållbarhetsentreprenör, rådgivare och författare. Hon är en av få svenskar som utbildats vid Singularity University i Silicon Valley och hon har bott på NASA under tre månaders intensivträning.

Sofia Götmar Blomstedt Till Hemsidan (1)

AVSNITT 14: Sofia Götmar-Blomstedt

Vi träffar Sofia Götmar-Blomstedt, VD på PwC Sverige. Vi pratar om en bransch i förändring, digitaliseringens kraft och betydelsen av både upskilling och att målmedvetet bygga förtroende.

Ola Ahlvarsson Till Webben

AVSNITT 13: Ola Ahlvarsson

I säsongspremiären av Konkurrenskraft träffar vi Ola Ahlvarsson, en av pionjärerna inom internetbaserade affärsmodeller, serieentreprenör och flitigt anlitad rådgivare inom innovation och tillväxt.

Johanna Frelin - till webben.jpg

AVSNITT 12: Johanna Frelin

I säsongsavslutningen träffar vi Johanna Frelin, VD på Riksbyggen, som basar över ett kooperativt byggföretag med 3 000. Johanna har prisats för sitt ledarskap och innovativa metoder.

Lisa Gunnarsson - till webb.jpg

AVSNITT 11: Lisa Gunnarsson

Vi träffar Lisa Gunnarsson, Nordenchef för Linkedin. I samtalet kommer vi in på hur man bäst utnyttjar LinkedIn i kristider, men också om lärdomar från amerikanska techgiganter som vill förändra världen.

Maria Hedengren - till webb2.jpg

AVSNITT 10: Maria Hedengren

I avsnittet träffar vi Maria Hedengren, VD på Readly och med spännande erfarenheter från en rad andra bolag. Bland annat var hon CFO på iZettle med ansvar för processen att börsnotera bolaget.

Rikard Ohlsson - till webb2.jpg

EXTRAAVSNITT: Rikard Olsson

Lyssna till Rikard Olsson, konsult på Ekan Management och VD för Beyond Budgeting Institute. Vi tittar närmare på finansiella planeringen och ”budgetlös styrning” för att ge tips och inspiration.

Stefan Hyttfors - till poddsidan.jpg

AVSNITT 8: Stefan Hyttfors

Vi träffar Stefan Hyttfors, en av Skandinaviens mest anlitade och uppskattade föreläsare inom framtidsfrågor, omvärldsbevakning och affärsutveckling. Lär dig mer om betydelsen av att kunna förändras, digitalisering och hållbarhet.

Marie Claire Maxwell - till framsidan.jpg

AVSNITT 7: Marie Claire Maxwell

I ett spännande och Asienfokuserat samtal djupdyker vi i hur beslutsfattare behöver förstå länder som Kina, Japan och Sydkorea. Med oss har vi Marie Claire Maxwell, Head of Technology and Startup Lead, Asia Pacific på Business Sweden.

Bild till webb - Mats Lindgren3.jpg

AVSNITT 6: Mats Lindgren

I ett framtidsinriktat samtal möter vi Mats Lindgren, VD och grundare av analysföretaget Kairos Future – och en av de personer som definierat arbetsområdet ”omvärldsanalys och framtidsspaning”.

Bild till webb - Frida Boisen3.jpg

AVSNITT 5: Frida Boisen

I årets första poddavsnitt pratar vi digital påverkan med Frida Boisen som blivit utsedd till både Årets Kvinnliga Entreprenör och Årets Digitala Influencer. Frida har prisats många gånger om för sig arbete inom digital påverkan och sociala medier.

Bild till webb - Ann Hellenius 2.jpg

AVSNITT 4: Ann Hellenius

I ett spännande samtal om digitalisering möter vi Ann Hellenius. Under sin tid som CIO för Stockholms stad kammade hon hem en rad utmärkelser: “Årets CIO”, “European CIO of the year” och nominerad till “Årets chef”.

Bild till webb - Bino Catasus live v3.jpg

AVSNITT 3: Bino Catasús

I det här samtalet pratar vi med professor Bino Catasus som brinner passionerat för siffror och nyckeltal. Och det är kanske inte så konstigt: nyckeltalen berör oss alla då de avgör vartåt vi styr våra verksamheter.

Bild till webb - Patrik Hofbauer v4.jpg

AVSNITT 2: Patrik Hofbauer

I Konkurrenskrafts andra avsnitt har vi ett spännande samtal med Patrik Hofbauer, VD och koncernchef för Svenska Spel. Vi diskuterar vikten av enkelhet och tydlighet i strategiarbetet, hur han undviker att fatta beslut (!) och förändringsprocesser.

Bild till webb - Cissi Elwin v2.jpg (4)

AVSNITT 1: Cissi Elwin

I premiäravsnittet av Konkurrenskraft gästas vi av Cissi Elwin, VD och chefredaktör för Chef. I samtalet kommer vi in på chefskapets utveckling och utmaningar, beslutsfattande och betydelsen av digitalisering för chefer.